De Rotterdamse maker van meet- en inspectieapparatuur voor de halfgeleiderindustrie Nearfield Instruments overweegt een beursgang. Dat heeft topman Hamed Sadeghian gezegd in gesprek met persbureau Reuters. Daardoor kan Nederland er mogelijk nog een beursgenoteerd chipbedrijf bij krijgen na onder meer ASML, ASMI, Besi en het op Wall Street genoteerde NXP.

“We mikken op een beursgang in 2027, uiterlijk 2028,” zei Sadeghian. Eerder zinspeelde het bedrijf al eens op een beursnotering, maar over de termijn viel toen nog niets te zeggen. “Het hangt af van de situatie op de markt”, heeft Sadeghian aangegeven. Daarbij verwees hij naar de bredere ontwikkelingen in de chipindustrie. Zijn bedrijf profiteert sterk van de opmars van kunstmatige intelligentie (AI), die om steeds snellere en energiezuinigere chips vraagt.

Het in 2016 opgerichte Nearfield, dat onder andere het Zuid-Koreaanse Samsung tot zijn klanten rekent, maakte in juli al bekend dat het 135 miljoen euro bij investeerders heeft opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen. Deze week meldde de onderneming daarnaast “meerdere orders” van een Amerikaanse klant te hebben ontvangen. Het bedrijf is van plan in de Verenigde Staten kantoren te openen. Sadeghian wilde de identiteit van de klant niet bekendmaken.

Spin-off van TNO

Nearfield Instruments ontstond in 2016 als spin-off van de publieke onderzoeksorganisatie TNO. De machines van het bedrijf analyseren op microniveau of er in het productieproces van de chips oneffenheden zitten.

De investering van 135 miljoen euro vorig jaar was de op drie na grootste investering in een Nederlands techbedrijf van 2024. Met die investeringsronde kreeg Nearfield Instruments twee nieuwe, grote buitenlandse aandeelhouders aan boord. Het ging om de Amerikaanse durfinvesteerder Walden Catalyst en het Singaporese Temasek.

In 2021 haalde Nearfield ook al 17,5 miljoen euro op en in 2023 zelfs 27 miljoen euro. Het hardwarebedrijf hengelde dat jaar tevens een overheidssubsidie binnen; het vorige kabinet investeerde toen 230 miljoen euro in onder meer Nearfield.

Nearfield-bestuurder Roland van Vliet zei maandag tegen het Financieele Dagblad nog dat het bedrijf voorlopig voldoende kapitaal heeft om te blijven groeien. Wel voegde hij eraan toe dat zijn bedrijf altijd veel werkkapitaal nodig heeft en daarom continu op zoek is naar financiële mogelijkheden daarvoor. Dat moet dus in 2027 gaan gebeuren via een beursgang.

LEES OOK: Unilever mikt op beursgang van ijsjesdivisie, met hoofdkantoor in Amsterdam